« plhrofories gia ti thessaloniki | ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - Φιλοσοφίες περί θανάτου »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΚΕΡΚΥΡΑ- ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

Κέρκυρα

Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο Πάσχα της Ελλάδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μωσαϊκό κουλτούρας και εθίμων προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Γι' αυτό και κάθε χρόνο συρρέει πλήθος κόσμου για να ζήσει από κοντά το μοναδικό Κερκυραϊκό Πάσχα. Τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνουν τη βδομάδα μετά το Πάσχα. Βασικό χαρακτηριστικό των εορτασμών στην Κέρκυρα είναι οι μεγαλοπρεπείς λειτουργίες στις διάφορες μονές του νησιού. Φημισμένοι για τις λειτουργίες τους είναι οι ναοί: ο Αι Γιάννης με τις Βυζαντινές ψαλμωδίες, το μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας στο Μοη Repo, η Πλατυτέρα στο Μαντούκι, οι Άγιοι Θεόδωροι στη Γαρίτσα και η Μητρόπολη, ενώ στα μοναστήρια του Αη Θανάση στον Αγρό και η Κυρά Κοκκινάδα στη Λευκίμμη μπορείς να ζήσεις τη μυσταγωγία της Μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού.Κυριότερα ήθη και έθιμα

Κυριακή των Βαΐων
Το πρωί ξεκινά η λιτάνευση του σκηνώματος του Άγιου Σπυρίδωνα με τη συνοδεία πιστών και των 14 φιλαρμονικών του νησιού. Η λιτανεία γίνεται από το 1630, σε ανάμνηση της σωτηρίας των Κερκυραίων, χάρη στον Άγιο Σπυρίδωνα, το 1629 από την πανούκλα που ξεκλήρισε το νησί.
Τη μέρα αυτή στην Κέρκυρα τρώνε το παραδοσιακό φαγητό στακοφίσι (αποξηραμένος μπακαλιάρος).

Στακοφίσι μπιάνκο (γνήσια Κερκυραϊκή συνταγή)

Υλικά

Ένα στακοφίσι
1 1/2 ποτηράκι λάδι,
αλάτι, πιπέρι μαύρο
1 κεφάλι σκόρδο
μισό κιλό πατάτες
χυμό 1 λεμονιού.

Εκτέλεση

Παίρνουμε το στακοφίσι και ζητάμε να μας το κόψουν σε μερίδες. (το κόβουμε σε μερίδες με πριόνι). Το βάζουμε 2-3 μέρες και μουσκεύει σε νερό που το αλλάζουμε συνεχώς. Στο τελευταίο νερό προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το καθαρίζουμε και δένουμε τις μερίδες με ράμμα (σσ κλωστή) για να μη διαλυθεί. Σε νταβά βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό, το σκόρδο, πιπέρι μαύρο και το στακοφίσι και το βράζουμε για 1 ½ περίπου ώρα σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται και ρίχνουμε τις πατάτες χοντροκομμένες, το λάδι και κοιτάμε το αλάτι. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να βράσουν οι πατάτες και χυλώσει το σούγο του. Σβήνουμε τη φωτιά και βάζουμε το λεμόνι.

kerkyra_01Μεγάλη Δευτέρα
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η μέρα που οι νοικοκυρές φτιάχνουν μαντολάτο, κολομπίνες (έτσι λένε τα χριστόψωμα που παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα τους που μοιάζει με περιστέρι) και 'Φογάτσα', είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης.

Μεγάλη Πέμπτη
Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή είναι η μέρα που οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά. Το ιδιαίτερο είναι ότι το βράδυ της Μ. Πέμπτης στην Καθολική Μητρόπολη της πλ. Δημαρχείου κατά την ακολουθία των Δώδεκα Ευαγγελίων υπάρχουν 12 κεριά και μετά την ανάγνωση κάθε ευαγγελίου σβήνει και ένα κερί.

Μεγάλη Παρασκευή
Τη Μ. Παρασκευή στην Κέρκυρα γίνεται ίσως η πιο φαντασμαγορική περιφορά επιταφίου. Η περιφορά κάθε επιταφίου γίνεται με τη συνοδεία φιλαρμονικής, γι' αυτό και η περιφορά τω επιταφίων ξεκινά το μεσημέρι, ώστε να προλάβουν οι φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού να συνοδεύσουν όλους τους επιταφίους.
Πρώτος βγαίνει ο επιτάφιος της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας και του Παντοκράτορα και ακολουθούν οι υπόλοιπες εκκλησίες, με αυτή του Αγίου Γεωργίου που γίνεται μέσα στο παλιό φρούριο να ξεχωρίζει. Μέχρι τις 9.30-10.00 το βράδυ περίπου που αρχίζει η μεγαλοπρεπέστατη περιφορά του επιτάφιου της Μητρόπολης με τη συνοδεία μεγάλης χορωδίας και πένθιμων εμβατηρίων από τις φιλαρμονικές της πόλης, δημιουργώντας ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα.

Μεγάλο Σάββατο
Στις 6 το πρωί του Σαββάτου στον Ι. Ν. της Παναγίας των Ξένων την ώρα της πρώτης Ανάστασης γίνεται ένα είδος αναπαράστασης του σεισμού όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία με την περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και το σκήνωμα του Αγίου. Έθιμο που κρατά από το 1574, όταν οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν την περιφορά του το βράδυ της Μ. Παρασκευής και από τότε οι Κερκυραίοι καθιέρωσαν την περιφορά για το πρωί του Μ. Σαββάτου. Η πομπή γίνεται υπό τα πένθιμα εμβατήρια των τριών φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας, το σκήνωμα του Αγίου θα παραμείνει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Στις 11 το πρωί οι καμπάνες της Μητρόπολης σημαίνουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου και δίνεται το σύνθημα ,για το πιο διαδεδομένο ίσως έθιμο των Κερκυραίων, τις μπότιδες. Από όλα τα μπαλκόνια των σπιτιών ρίχνουν πήλινα σκεύη γεμάτα με νερό δημιουργώντας κρότο. Το θέαμα είναι εκπληκτικό. kerkyra__mpotides

Ένα ακόμη έθιμο που αναβιώνει το πρωί του Μ. Σαββάτου είναι το «Μαστέλο» (βαρέλι).
Το έθιμο Μαστέλο:
Στην «Pinia» και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη μαζεύονται οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πηνιαδώροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου συγκεντρώνονται όλοι στην Πλατεία Σπιανάδα (τη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας) και γίνεται η Ανάσταση. Όλα τα σπίτια έχουν τα παράθυρά τους ανοιχτά και αφήνουν κεριά αναμμένα. Η εικόνα είναι μαγευτική. Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Στο τραπέζι του Μ. Σαββάτου πρωταγωνιστούν οι φογάτσες και οι κολομπίνες((βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και η κερκυραϊκή παραλλαγή της μαγειρίτσας η "η τσιλίχουρδα".

Μαγειρίτσα Κερκυραϊκή (Τσιλιχούρδα)

Υλικά
Συκωταριές αρνίσιες ή κατσικίσιες (ανάλογα με τα άτομα)
1 έντερο και 1 κοιλιά (εάν θέλουμε βάζουμε και τα πόδια του ζώου τα οποία δίνουν νοστιμιά)
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μαϊντανό
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 σκόρδα φρέσκα
Αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο αρκετό για το τσιγάρισμα
1 ποτήρι λευκό κρασί
Χυμό λεμονιού αναλόγως την ποσότητα της σούπας και τη γεύση που μας αρέσει

Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε πολύ καλά τις συκωταριές και τα εντόσθια, τα κόβουμε κομματάκια (μπουκιές). Τσιγαρίζουμε όλα τα εντόσθια και στη συνέχεια, ρίχνουμε τα μυρωδικά. Τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε τα υλικά με βραστό νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αφού στύψει το ζουμί και δούμε ότι το φαγητό είναι έτοιμο, ρίχνουμε όσο λεμόνι θέλουμε. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμα μία βράση και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα πολύ ζεστή.

Κυριακή του Πάσχα
Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το Πάσχα με το αρνί στη σούβλα. Στην Κέρκυρα όμως το πατροπαράδοτο πασχαλιάτικο γεύμα είναι η κρεατόσουπα αυγολέμονο. Οι Κερκυραίοι σουβλίζουν το αρνί τη Δευτέρα του Πάσχα.

kerkyra_anastasi
Τη βδομάδα μετά το Πάσχα αξιοσημείωτες εκδηλώσεις είναι οι λιτανείες που γίνονται σχεδόν σε όλο το Νομό της Κέρκυρας τη Δευτέρα του Πάσχα αλλά και η εναπόθεση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.
Την Παρασκευή μετά το Πάσχα είναι η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Σε όλο το νησί στήνονται πανηγύρια με πιο γνωστό της Παλιοκαστρίτσας, ενώ εξαιρετικά γλέντια γίνονται στην κάτω Κορακιάνα, στη Δασιά και στο Χλωμό.

Το σχόλιο σας

Έχετε λογαριασμό στο Pathfinder;

XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε τα tags: <a href= title=> <abbr title=> <acronym title=> <b> <blockquote cite=> <code> <em> <i> <strike> <strong>


Subscribe to RSS headline updates from:
Powered by FeedBurner

Stop button Start button

ShoutBox

Τίτλος τραγουδιού σας:
Οι ακροατές σας αριθμό:
Κατάσταση του διακομιστή σας:
Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
Τελευταία σχόλια

Νομός Σερρών - τουριστικος προορισμος
Ντέπυ Χιωτοπούλου: Καλησπέρα! Θα παρακαλούσα, εφόσον είναι εφικτό, να προσθέσετε...

Ο Έλλην 'Αγιος, ο 'Αγιος των Ελλήνων
Κωνσταντίνος: Πολύ ωραίο άρθρο. Συγχαρητήρια στον κ. Αναγνώστου.

ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ-Η ΑΝΑΦΟΡΑ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ι. ΤΣΙΚΟΣ....

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
rekomendasi toko online tas branded: beuh really nice jos and kece abis om informasinya salut buat...

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
3% καλύτερη προσφορά δανείου: Γεια σας Χρειάζεστε ένα δάνειο; Έχετε ψάξει για το πού να πάρει...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
toko jam murah: Thanks for writing such a great post.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
sehat dokter: Thank you for this inspiring article very good to read.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
tas wanita branded: Thanks for give me information on this topic. you have sharing...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
tas branded online: I was very impressed with the blogs that you create , thank you...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
harga tas wanita: I am very grateful for the information that has been presented....

Δημοφιλείς εγγραφές

Δημοφιλείς εγγραφέςΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (28)
Aristotle and the End of Classical Greek... (10)
Η αναγνώριση της Ελλάδας από την Αϊτή (1822) (8)
Σαρακατσαναίοι (7)
Μοναδικά ελληνικά προϊόντα (4)
ΝΑ ΓΙΑΤΙ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ (4)
12% η Χρυσή Αυγή; Άντε ρε! Μόνον; (4)
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ (3)
the way Cooking Greek (3)
Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ (3)

... Δείτε ακόμα:

 • Οκτώβριος 2014 (29)
 • Σεπτέμβριος 2014 (31)
 • Αύγουστος 2014 (58)
 • Ιούλιος 2014 (58)
 • Ιούνιος 2014 (45)
 • Μάιος 2014 (49)
 • Απρίλιος 2014 (51)
 • Μάρτιος 2014 (49)
 • Φεβρουάριος 2014 (42)
 • Ιανουάριος 2014 (35)
 • Δεκέμβριος 2013 (37)
 • Νοέμβριος 2013 (28)
 • Οκτώβριος 2013 (58)
 • Σεπτέμβριος 2013 (71)
 • Ιούλιος 2013 (191)
 • Ιούνιος 2013 (655)
 • Μάιος 2013 (566)
 • Απρίλιος 2013 (288)
 • Μάρτιος 2013 (515)
 • Φεβρουάριος 2013 (439)
 • Ιανουάριος 2013 (863)
 • Δεκέμβριος 2012 (860)
 • Νοέμβριος 2012 (914)
 • Οκτώβριος 2012 (1117)
 • Σεπτέμβριος 2012 (745)
 • Αύγουστος 2012 (38)
 • Ιούλιος 2012 (52)
 • Ιούνιος 2012 (57)
 • Μάιος 2012 (54)
 • Απρίλιος 2012 (31)
 • Μάρτιος 2012 (1)
 • Φεβρουάριος 2012 (6)
 • Ιανουάριος 2012 (204)
 • Δεκέμβριος 2011 (764)
 • Νοέμβριος 2011 (583)
 • Οκτώβριος 2011 (161)
 • Σεπτέμβριος 2011 (37)
 • Αύγουστος 2011 (3)
 • Ιούλιος 2011 (11)
 • Ιούνιος 2011 (10)
 • Μάιος 2011 (13)
 • Απρίλιος 2011 (59)
 • Μάρτιος 2011 (90)
 • Φεβρουάριος 2011 (26)
 • Ιανουάριος 2011 (57)
 • Δεκέμβριος 2010 (7)
 • Νοέμβριος 2010 (28)
 • Οκτώβριος 2010 (7)
 • Σεπτέμβριος 2010 (20)
 • Αύγουστος 2010 (27)
 • Ιούλιος 2010 (10)
 • Ιούνιος 2010 (14)
 • Μάιος 2010 (39)
 • Απρίλιος 2010 (19)
 • Μάρτιος 2010 (25)
 • Φεβρουάριος 2010 (17)
 • Ιανουάριος 2010 (23)
 • Δεκέμβριος 2009 (8)
 • Νοέμβριος 2009 (1)
 • Οκτώβριος 2009 (17)
 • Αύγουστος 2009 (4)
 • Ιούλιος 2009 (11)
 • Ιούνιος 2009 (36)
 • Μάιος 2009 (7)
 • Απρίλιος 2009 (31)
 • Μάρτιος 2009 (12)
 • Φεβρουάριος 2009 (2)
 • Δεκέμβριος 2008 (12)
 • Νοέμβριος 2008 (6)
 • Οκτώβριος 2008 (5)
 • Σεπτέμβριος 2008 (12)
 • Αύγουστος 2008 (11)
 • Ιούλιος 2008 (5)
 • Ιούνιος 2008 (1)
 • Μάιος 2008 (26)
 • Απρίλιος 2008 (74)
 • Μάρτιος 2008 (40)
 • Φεβρουάριος 2008 (100)
 • Ιανουάριος 2008 (109)
 • Δεκέμβριος 2007 (86)
 • Νοέμβριος 2007 (93)
 • Οκτώβριος 2007 (87)
 • Σεπτέμβριος 2007 (30)
 • Αύγουστος 2007 (20)
 • Ιούλιος 2007 (2)
 • Ιούνιος 2007 (19)
 • Μάιος 2007 (43)
 • Απρίλιος 2007 (17)
 • Μάρτιος 2007 (116)
 • Φεβρουάριος 2007 (91)
 • Ιανουάριος 2007 (59)
 • Δεκέμβριος 2006 (3)
 • Νοέμβριος 2006 (4)
 • Οκτώβριος 2006 (4)
 • Σεπτέμβριος 2006 (1)
 • Αύγουστος 2006 (1)
 • Powered By | Blog Gadgets Via Blogger Widgets